ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008
- 26 Ιουλίου 2007. Αρχή ενός ονείρου πολλών χρόνων ξεκίνησε !!
- 25 Σεπτεμβρίου 2007. Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της προσωρινής επιτροπής σύστασης φορέα εκπαίδευσης σκύλων οδηγών για τους τυφλούς στην Ελλάδα.
- 25 Ιουλίου 2008. Ημερομηνία επίσημης έναρξης λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για ΑμεΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», με την συμμετοχή των κάτωθι φορέων ως ιδρυτικά μέλη:
- το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ)
- η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Σ.Α.μεΑ),
- η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ),
- ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος (Φ.Τ.Ε),
- ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ),
- η Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α),
- το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ) και
- ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».
- 2008-2010. Επισκέψεις - επαφές σε κέντρα και σχολές Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών Τυφλών της Ευρώπης με βασικό στόχο την συλλογή τεχνογνωσίας προκειμένου να στηθεί το νεοιδρυθέν Κέντρο. Στη διάρκεια αυτή επιτροπή πραγματοποίησε 3 εκπαιδευτικά ταξίδια σε κέντρα και σχολές εκπαίδευσης σκύλων οδηγώ τυφλών της Ευρώπης, με την στήριξη της Alpha Bank.
- Δεκέμβριος 2009 – Μάϊος 2011. Η κα Ε.Κ., άτομο με πρόβλημα όρασης, σε συνεργασία με το γαλλικό κέντρο "Centre Independent de l'Education des Chiens Guides" έφεραν από το Παρίσι σκύλο οδηγό, τη Chemmas. Το Κέντρο μας στήριξε την όλη προσπάθεια, προσφέροντας αφ΄ενός εκπαιδευτική στήριξη στην ίδια την χρήστρια σε θέματα κινητικότητας και αφ΄ετέρου δωρεάν τροφή και εξοπλισμό καθώς και κτηνιατρική περίθαλψη για τον σκύλο οδηγό μέσα από την πολύτιμη χορηγία της εταιρείας PETLINE και τον κτηνίατρο κο Σωτήρη Μπάγια. Αρχή ενός ονείρου πολλών χρόνων ξεκίνησε !!
- Αύγουστος 2010. Αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών του Διοικητικού Συμβουλίου η Ψήφιση του Νόμου 3868 ΦΕΚ.Α129/3-8-2010 όπου στο Κεφάλαιο ΣΤ, Αρθρο 16 αναφέρονται διατάξεις οι οποίες καθορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και την παραμονή του σκύλου οδηγού σε δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού.
1. Επαφή με τον Ολλανδό Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας, κο Peter Lasaroms και την Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας και Προσανατολισμού, κα Anita Lasaroms, οι οποίοι συνεργάζονται με το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών της Ολλανδίας, KNGF και έχουν δική τους Σχολή εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών, τη σχολή Dogs for Care στην Ολλανδία.
2. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κος Peter Lasaroms παρουσίασε στους Έλληνες Εκπαιδευτές Κινητικότητας/Προσανατολισμού το ειδικό εκπαιδευτικό εργαλείο DogSim (προσομοιωτής σκύλου οδηγού) δικής του επινόησης, το οποίο χρησιμοποιείται από τον υποψήφιο χρήστη, πριν την εκπαίδευση με σκύλο οδηγό για να αξιολογηθεί η δυνατότητα ενός υποψηφίου χρήστη να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια Σκύλο Οδηγό. Η εφαρμογή του στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη με πολύ καλά αποτελέσματα. Είμαστε ευτυχείς που ο κος P. Lasaroms μας δώρισε το ανωτέρω εκπαιδευτικό εργαλείο.
- Οκτώβριος 2010. Κατάθεση τελικής πρότασης συνεργασίας 5ετούς προγράμματος με στόχο την Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών παράλληλα την εκπαίδευση και προετοιμασία σκύλων οδηγών. Την πρόταση ενέκρινε και αποδέχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος σε σταθερή συνεργασία και καθοδήγηση από τον κο Lasaroms.
- Οκτώβριος 2011. Ξεκίνησε η εκπαίδευση της 7μελούς ομάδας των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών υπο την καθοδήγηση του κου Peter Lasaroms και παράλληλα η εκπαίδευση των κουταβιών από την ομάδα. Η εκπαίδευσή των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών κρατάει 5 χρόνια, κατά την διάρκεια της οποίας θα εκπαιδεύουν συνεχώς νέα κουτάβια και θα παραδίδουν εκπαιδευμένους σκύλους οδηγούς σε Ελληνες χρήστες, άτομα με προβλήματα όρασης.
- 28 Οκτωβρίου 2011. Ο κος P.Lasaroms έφερε το 1ο κουτάβι από εκτροφέα της Ολλανδίας, ένα Labrador, αρσενικό, μαύρου χρώματος με το όνομα ANGEL.
- Φεβρουάριος 2012. Ο κος P.Lasaroms έφερε στην Ελλάδα το 2ο κουτάβι, θηλυκό μπεζ Labrador, 10 εβδομάδων, με το όνομα ΜELITTA.
- Μάϊος 2012. Εφτασε στην Ελλάδα το 3ο κουτάβι, θηλυκό Labrador, 10 εβδομάδων, με το όνομα DONNA, νονός της οποίας υπήρξε η εταιρία–χορηγόςPETLINE. Στο ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας τον ρόλο των αναδόχων εθελοντών για τον πρώτο χρόνο, εκτέλεσαν οι Εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές σκύλων οδηγών προκειμένου να ολοκληρώσουν όλο το πρόγραμμα εκπαίδευσής τους σχετικά με την κοινωνικοποίηση των κουταβιών.
- Ιούνιος 2012. Ξεκίνησαν τα προγράμματα Αναδοχής Κουταβιών από Εθελοντές. Η όλη εκπαίδευση των Αναδόχων Εθελοντών γίνεται από το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος».
- 6 Ιουνίου 2012. Εφτασε στην Ελλάδα το 4ο κουτάβι, αρσενικό μαύρο Labrador, με το όνομα FIVOS, το οποίο δόθηκε στην 1η Εθελόντρια ανάδοχο, η οποία και θα το κρατήσει μέχρι τους 12 μήνες υπό την καθοδήγηση του Ολλανδού εκπαιδευτή και της ομάδας των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών.
- Ιανουάριος 2013. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τους εν δυνάμει χρήστες Σκύλων Οδηγών στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Ο εκπαιδευτής κος Peter Lasaroms και η ομάδα των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών συνήντησαν τους χρήστες για μία πρώτη αξιολόγηση και παράλληλα μία πλήρη ενημέρωση για το πρόγραμμα. Τα άτομα με προβλήματα όρασης είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα 4 σκυλιά του κέντρου και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με τον προσομειωτή Σκύλου Οδηγού-Dog Sim, εφεύρεση του κου P.Lasaroms.
- 3 Φεβρουαρίου 2013. Ηρθαν στην Ελλάδα το 5ο και το 6ο κουτάβι, 2 ακόμη Θηλυκά Λαμπραντόρ, η ΙRMA, νονά και δωρήτρια της οποίας ήταν η Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών και η VICTORIA, νονός και δωρητής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμφιβληστροειδοπαθειών και Αντιπρόεδρος του Κέντρου. Η IRMA και η VICTORIA δόθηκαν σε Ανάδοχους Εθελοντές, οι οποίοι ανέλαβαν την κοινωνικοποίησή τους μέχρι τους 12 μήνες υπο την καθοδήγηση του Ολλανδού Εκπαιδευτή και της ομάδας των εκπαιδευομένων εκπαιδευτών.
- 27 Ιουνίου 2013. Ηρθαν στην Ελλάδα το 7ο και το 8ο κουτάβι, 2 ακόμη Labrador, η ALMA και η IRIS τα οποία δόθηκαν και αυτά σε ανάδοχους εθελοντές.
- 6 Δεκεμβρίου 2013. Ηρθε στην Ελλάδα το 9ο κουτάβι, θηλυκό μπέζ Labrador, η FRIDA, δωρεά του Ολλανδού εκτροφέα στο Κέντρο μας, η οποία παραδόθηκε για την κοινωνικοποίησή της σε Ανάδοχο Εθελοντή του Κέντρου μας.
- Μέχρι το τέλος του 2013 παραδόθηκαν 2 ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ του Κέντρου μας: Τον Σεπτέμβριο 2013 παραδόθηκε η MELITTA, στον κο Χρήστο Ζώτο, άτομο με πρόβλημα όρασης, Αθλητής, Μαραθωνοδρόμος και τον Δεκέμβριο 2013 παραδόθηκε η DONNA, στον κο Στάθη Σούλιο, άτομο με πρόβλημα όρασης, Ψυχολόγος στην Ελληνική Αστυνομία, Μουσικός και Αθλητής του Τζούντο.
- Φεβρουάριος 2014. Παραδόθηκε ο Τρίτος Σκύλος Οδηγός του Κέντρου μας, ο FIVOS στην κα Δώρα Σκαλιδάκη, άτομο με πρόβλημα όρασης, εργαζόμενη στον ΟΑΕΔ.
- 1 Μαϊου 2014 . Ηρθαν στην Ελλάδα το 10ο κουτάβι η ΡΕΑ και το 11ο κουτάβι ο ΕΚΤΟΡΑΣ, τα οποία παραδόθηκαν σε Ανάδοχους εθελοντές του Κέντρου.
- 3η Ιουλίου 2014. Παραλάβαμε το κουτάβι "UΝΙ" και τον Σεπτέμβριο 2014 το κουτάβι "LEVER" από το Ελληνικό Εκτροφείο “M.C.of PALMHILL” στον Αγιο Στέφανο. Η αρχή της νέας αυτής συνεργασίας θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική για το Κέντρο μας
- Μάρτιος 2015. Παραδόθηκε ο Τέταρτος Σκύλος Οδηγός του Κέντρου μας, η IRMA στην κυρία Μαρία-Πυλάρ Κουράκου, άτομο με πρόβλημα όρασης, εργαζόμενη στον ΕΟΠΠΥ Καλλιθέας.
- Απρίλιος 2015. Παραδόθηκε ο Πέμπτος Σκύλος Οδηγός του Κέντρου μας, η VICTORIA στον κο Στάθη Ζαχαριάδη, άτομο με πρόβλημα όρασης, Φυσικοθεραπευτής.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν συνολικά περίπου 30 αιτήσεις οι περισσότερες από την Αττική, αλλά και από την Πάτρα, τον Βόλο και την Θεσσαλονίκη.
Ο ANGEL, το πρώτο εκπαιδευμένο σκυλί για Σκύλος οδηγός, τελικά τον Σεπτέμβριο του 2013 αποφασίστηκε να μην συνεχίσει για Σκύλος Οδηγός, αλλά να παραμείνει σαν Σκύλος Βοηθείας – Θεραπείας εκτελώντας ένα πολύτιμο έργο με συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες.
Η προσαρμογή ενός σκύλου οδηγού στην ελληνική πραγματικότητα και στις δύσκολες συνθήκες της Αθήνας είναι ένα από τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της έλλειψης ενημέρωσης του κοινού, της απουσίας ή της κατάργησης των μέτρων προσβασιμότητας (οδηγοί όδευσης τυφλών, ράμπες, ηχητικά σήματα στα φανάρια, κλπ) καθώς και της ανεξέλεγκτης κατάληψης διαβάσεων και πεζοδρομίων από παντός είδους οχήματα.
Η κίνηση του τυφλού χρήστη με τον σκύλο οδηγό του καθίσταται πολύ δυσχερής, γι΄αυτό και οι Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος δουλεύουν μεθοδικά και συστηματικά αφενός για την ενημέρωση του κοινού (προσωπικό ΜΜΜ, καταστηματάρχες, κλπ), αφετέρου για τη βελτίωση των συνθηκών κίνησης του σκύλου οδηγού.
Ενας σκύλος που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του.
Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Σχολών Σκύλων Οδηγών (IGDF) ενέκρινε την αίτησή μας ως Νέα Δόκιμη Οργάνωση.
Συγχρόνως ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης της Διεθνούς Ομοσπονδίας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμά μας και την επιθυμία τους να μας στηρίξουν κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του.
Την πρώτη επαφή με την Διεθνή Ομοσπονδία Σκύλων Οδηγών την είχε το Κέντρο μας στο Διεθνές Συνέδριο για θέματα που άπτονται στους Σκύλους Οδηγούς που διοργανώθηκε στο Παρίσι από την Ομοσπονδία τον Μάϊο του 2012, όπου και το Κέντρο μας συμμετείχε μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας.
Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι το όλο πρόγραμμα του Κέντρου μας στηρίζεται στις προδιαγραφές και στα κριτήρια που ορίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Σκύλων Οδηγών, προϋπόθεση που θεωρούμε απολύτως αναγκαία για τη θεμελίωση ενός τόσο δύσκολου και καινοτόμου εγχειρήματος.
Στόχος του Κέντρου «ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» είναι μετά την 5ετία το Κέντρο μας να είναι ένα Ισότιμο Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών με αυτά που είναι μέλη στην Διεθνή Ομοσπονδία Σκύλων Οδηγών.
Αυτό θα μπορέσει να γίνει μετά από αξιολόγηση των Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών και των εν τω μεταξύ εκπαιδευομένων σκύλων που θα έχουν δοθεί στους χρήστες.
Παράλληλος στόχος του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος είναι να ενημερώνει όχι μόνον τα άτομα με προβλήματα όρασης σχετικά με τα πλεονεκτήματα χρήσης Σκύλου Οδηγού αλλά και το ευρύτερο κοινό σχετικά με την αναγκαιότητα του Σκύλου Οδηγού για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην προσπάθεια ενημέρωσης των διαφόρων Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων σχετικά με την προσβασιμότητα του ΣΚΥΛΟΥ ΟΔΗΓΟΥ και σε συνεργασία μαζί τους γίνεται προσπάθεια έκδοσης αποφάσεων που καθορίζουν τον ανωτέρω σκοπό.
Ο σπουδαιότερος όμως στόχος ΟΛΩΝ μας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην χώρα μας έτσι ώστε όταν το άτομο με πρόβλημα όρασης θέλει να κυκλοφορεί στην πόλη όπου διαμένει να μπορεί να το κάνει με αξιοπρέπεια, η δε χρήση του Σκύλου Οδηγού να του δίνει την δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης και με ασφάλεια.
Η συνεργασία του Κέντρου «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ που ανήκει στον εταίρο «ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» είναι πολύ σημαντική για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του Μουσείου Αφής, που είναι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας, αλλά και για τους άλλους επισκέπτες του Μουσείου, σχετικά με την εκπαίδευση των ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ.
Η επισκεψιμότητα του Μουσείου Αφής ετησίως είναι περίπου 6.000 άτομα. Παράλληλα πραγματοποιεί Ενημερωτικές Ημερίδες για το ευρύτερο κοινό αλλά και για τους εν δυνάμει χρήστες Σκύλων Οδηγών, Επισκέψεις σε Σχολεία, σε Οργανισμούς, Εταιρείες, συμμετέχει σε Εκθέσεις που έχουν σαν θέμα Κατοικίδια, Σκυλιά κλπ., συμμετέχει σε ημερίδες συνέδρια που έχουν σαν στόχο την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης και βεβαίως παρακολουθεί τα διεθνή δρώμενα στον χώρο των Ατόμων με προβλήματα όρασης. Διοργανώνει Bazaar και άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των σκοπών του Κέντρου.
Πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης σε Σχολεία, σε Πανεπιστήμια και σε ανοικτούς χώρους καθώς και παρουσιάσεις στα Μ.Μ.Ε., για την καλύτερη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τον νέο ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ στην καθημερινότητά μας που δεν είναι άλλος από τον ΣΚΥΛΟ ΟΔΗΓΟ ΤΥΦΛΟΥ.
Επιτυχημένες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ήταν:
- ο Διήμερος Εορτασμός για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι 14-15 Οκτωβρίου 2014. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του εορτασμού και έγινε η επίσημη παράδοση του Σκύλου Οδηγού DONNA στον χρήστη κον Στάθη Σούλιο, Ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. και Αθλητή του Τζούντο και του Σκύλου Οδηγού FIVOS στην κα Δώρα Σκαλιδάκη, υπάλληλο του ΟΑΕΔ.
- η Διήμερη Ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Μουσείου Αφής στις 30 Μαϊου και Ι Ιουνίου 2014,
- ο Διήμερος Εορτασμός για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι 14-15 Οκτωβρίου 2013. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση των social media σχετικά με την εκδήλωση αυτή καθ΄ότι έγινε και η επίσημη παράδοση του Σκύλου Οδηγού MELITTA στον χρήστη κον Χρήστο Ζώτο, Αθλητή και Μαραθωνοδρόμο με πρόβλημα όρασης,
Χορηγός του ξεκινήματος της όλης προσπάθειας ήταν η Τράπεζα ALPHA BANK. Χωρίς την πολύτιμη στήριξή της δεν θα ήταν δυνατές οι επαφές του Ελληνικού Κέντρου με το Εξωτερικό!
Βασικός Χορηγός για την τροφή και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την εκπαίδευση των κουταβιών και των εκπαιδευομένων Σκύλων Οδηγών και Σκύλων Οδηγών είναι ο Ομιλος Εταιριών PETLINE με τα προϊόντα Earthborn, Pro Pac Ultimates, Kong & Rogz.
Χωρίς την πολύτιμη στήριξή του Ομίλου Εταιρειών PETLINE και την πολύτιμη Χορηγία τους δεν θα ήταν δυνατή η αρχή του όλου προγράμματος.
Χορηγός της παρούσας ιστοσελίδας για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων καθώς και την πολύτιμη συνεργασία τους ως ιδρυτικό μέλος είναι το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ).
Προκειμένου να μπορέσει να στηριχθεί το όλο πρόγραμμα απαιτείται στήριξη πολλών ανθρώπων, όπως κτηνιάτρων, εταιρειών με είδη για σκύλους (παιχνίδια, τροφή, εξοπλισμό κλπ.) και φυσικά Ιδιωτών και Χορηγών.